Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex H. Dionijsius: graf Theresia Mannaerts in Tilburg

Complex H. Dionijsius
Goirkestraat 68
5046 GL, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1901
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 521055

Omschrijving van Complex H. Dionijsius: graf Theresia Mannaerts

Inleiding

GRAF Theresia Mannaerts uit 1901 door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op sokkel rechtsboven). Het graf, genummerd E 15, is gemaakt voor Theresia Mannaerts (*29-7-1901 +?-8-1901), dochter van de familie J.D. Mannaerts-Pieters.

Omschrijving

Het graf bevat een keramische engel, die knielt, half hurkend, op een hardstenen sokkel. In de linkerhand een lauwerkrans, de rechterhand op de borst. Aan de voorzijde van de sokkel een witmarmeren plaat, waarop de graftekst.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken en de katholieke grafcultuur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex H. Dionijsius: graf Theresia Ma…
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!