Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie van de kerk van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad in Tilburg

Broekhovenseweg 2
5021 LE, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Architect: Jan van der Valk
Publicatie: 20021104
Rijksmonument ID: 521034
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie van de kerk van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad

Inleiding

R.K. PASTORIE uit 1913 van de kerk van O.L.Vr. Moeder van Goede Raad vertoont in de vormen een Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Ontwerp van architect Jan van der Valk (*1873 Delfshaven +1961 Tilburg).

Omschrijving

De pastorie bestaat uit twee bouwlagen onder samengestelde schilddaken met overstek. De plattegrond is trapeziumvormig, breed aan de straat en smal aan de achterkant. De totaalopbouw bestaat uit drie massa's: entree-, woon- en dienstgedeelte. De entree bevindt zich in het middenstuk van de voorgevel voorzien van een rondboogportiek met vierpas in bovenlicht op hoekpilaster/steunbeer met erop een marmermozaïek van de patrones van de kerk. De eikenhouten gesneden voordeur met ronde bovendorpel heeft twee smeedijzeren doorzichtroosters. De dienstafdeling in het rechterdeel van de pastorie heeft in de rechterzijgevel een eigen dienstingang. De pastorie heeft houten vensters, de meeste met een tweedeling in hoogte of breedte. In voorgevel hebben ze een vast kalf met in het bovenlicht een zesruits roedenverdeling. De vensters naast de ingangspartij zijn twee aan twee gescheiden door een gemetselde penant. De linkerzijgevel bevat vijf bolkozijnen. Aan de achterkant een aangebouwde serre met balkon en op de begane grond een driezijdige erker. Het opgaand werk bestaat net als de kerk uit miskleurige rood/paarse handgevormde baksteen afkomstig van de steenfabriek "Udenhout". Het geheel is gemetseld in kruisverband. In de plint een rollaag, siermetselwerk in hanekammen en cordonlijst en een uitkragende rand onder het dakoverstek. Onder de vensters lekdorpelstenen van baksteen. Het dak is belegd met blauwe Romaanse pannen. In het interieur is de driedeling ook aanwezig in het middenstuk bevindt zich de entree met hal en spreekkamer, dan in de linkervleugel de pastorie en in de rechter de dienstafdeling. De afdelingen hebben een eigen trappenhuis. Het trappenhuis van de pastorie is royaal uitgevoerd en ligt centraal in het huis. Alle deuren komen hierop uit. Trap met eikenhouten treden en gesneden trappaal. Hierin schoonmetselwerk afgewisseld door witpleisterwerk. Lambrisering met Art-Nouveau tegelrand en hardstenen plint. Vloer gang en hal rood/zwart geblokt tegelwerk. Plafonds met moer- en kinderbalken. De deuren bevatten zes panelen. In de kamer op de begane grond links van de voordeur bovenlichten met gebrandschilderde glas-in-lood ramen uit 1933 van Alex Asperslagh. Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. In het oeuvre van de Tilburgse architect Jan van der Valk neemt het een vooraanstaande plaats in. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de wijk Broekhoven.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie van de kerk van O.L.Vr. M…
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!