Bredaseweg 444 in Tilburg
Omschrijving van Bredaseweg 444
Inleiding
In de tuin enkele meters achter het huis, in het verlengde van de haaks op de weg gelegen vleugel, een half ingegraven, deels bakstenen, deels betonnen geteerde halfronde SCHUILKELDER. Met de bouw van de 'schuilplaats' werd in opdracht van Fr. Mutsaerts de Beer begonnen in 1942. Op 5 maart 1943 was de schuilkelder gereed. Volgens de bouwtekening bevinden zich in de schuilkelder aan de achterzijde een gassluis en zijn er een toilet en douche aanwezig. In de verleende bouwvergunning is sprake van een schuilplaats bestaande uit vier betonringen van elk 1 m lang en een diameter van 2 meter, waaromheen een éénsteens muur. Hierop werd 80 centimeter zand aangebracht en tenslotte een zogeheten 'scherfmuur'.
Omschrijving
De schuilkelder bestaat uit vier betonringen, ieder 1 m lang met een diameter van 2 m. Hieromheen een éénsteensmuur waarop tenminste 80 cm zand en een scherfmuur. De zo gecreëerde kelder is bereikbaar middels een van afgeschuinde hoeken voorziene gemetselde ingangspartij met T-vormige ingang. Eén ingang is dichtgemetseld, de andere gesloten met een ijzeren hekwerk. In een gecementeerd deel van de ingangspartij is de datum '5-11-19..' aangebracht.
Waardering
Het object is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden door de verbondenheid met de historische ontwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog. Het object is ook van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling als voorbeeld van een schuilkelder uit betonringen waarin de zeer effectieve versteviging door middel van metalen banden ontbreekt. Hierdoor is het object tevens van belang vanwege de architectuurhistorische waarden wegens het materiaalgebruik en de toepassing ervan en de samenhang tussen in- en exterieur. Het object is van belang vanwege de ensemblewaarde doordat het deel uit maakt van een groter geheel dat cultuur- en architectuurhistorisch van algemeen belang is door de relatie met het nabijgelegen bijzondere woonhuis. Het object is ook van belang vanwege de gaafheid van zowel in- als exterieur en vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid verbonden met de bijzondere bouwdatum.
Tags: verdedigingswerken,schuilplaats,bomvrij militair object,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Strak vormgegeven woonhuis van de hand van architect Bredaseweg 444, Tilburg
- Mariënhof Bredaseweg 387, Tilburg
- Landschappelijke tuin 'Mariënhof' Bredaseweg 387, Tilburg
- Mariënhof Bredaseweg 387, Tilburg
- aula universiteit warandelaan 2, Tilburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tilburg (Noord Brabant)