Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ambtmanstuin in Tiel

Ambtmanstraat 17
4001 MC, Tiel (Gemeente Tiel)
Gelderland
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 520658

Omschrijving van Ambtmanstuin

Omschrijving

De diepe, rechthoekige TUIN omvat een stelsel van paden slingerend door lobvormige gazons en perken. Deze gazons en de perken zijn gevuld met diverse struiken en boomgroepen. De paden lagen in de oorspronkelijke situatie dieper dan de perken en de perken waren oorspronkelijk omzoomd door randen van baksteen; deze zijn nog gedeeltelijk aanwezig. De paden zijn wisselend van breedte; zo worden ze breder in de richting van een kruispunt van paden of bij een bijzondere boom. In de tuin zijn verschillende bijzondere struik- en boomsoorten toegepast. De bomen zijn of in groepen in de perken geplant of solitair in de grasvelden. De boomgroepen bestaan onder meer uit de soorten iep, kastanje, linde, beuk en plataan. Onder de verschillende struiken bevinden zich ook taxus, hulst en buxus die vermoedelijk later zijn toegevoegd. Loofbomen zoals de rode kastanje en de zilverlinde zijn voornamelijk voor in de tuin geplaatst. Achterin de tuin komen verschillende naaldboomsoorten voor, die in lengte boven de andere beplanting uitkomen. In de tuin zijn voorts enkele zichtassen gecreƫerd, zoals een doorkijk op een rode beuk.

Waardering

STADSTUIN aangelegd in LANDSCHAPSSTIJL omstreeks 1860.

-Van tuinarchitectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een stadstuin achter een voornaam huis, aangelegd in negentiende-eeuwse landschapsstijl waarvan de hoofdvorm, aanleg en beplanting gaaf bewaard zijn gebleven. De tuin bezit de voor de stijl typerende kenmerken zoals lobvormige gazons en perken met verschillende boomgroepen en struiken, slingerende paden en een zichtas op bijzondere bomen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historische stadscentrum van Tiel, waar hij als gedeeltelijk vrijliggende stadstuin een beeldbepalende rol speelt. De tuin bezit hoge ensemblewaarden met het Ambtmanshuis, waar hij visueel en functioneel mee verbonden is.

-Van cultuurhistorische waarde als uiting van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling, als goed bewaard voorbeeld van een particuliere stadstuin die de welvaart, wooncultuur en status van een stadsnotabele weerspiegelt.

Tags: losse objecten, ed.,tuin,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ambtmanstuin
location_on Monumenten Kaart rond Tiel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!