Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nijenrode in Breukelen

Straatweg 25
3621 BG, Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht
Publicatie: 20011016
Rijksmonument ID: 520623

Omschrijving van Nijenrode

Inleiding

TUINVAAS uit de 18de eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

Omschrijving

Ten zuiden van het kasteel Nijenrode bevindt zich een natuurstenen sokkel in Lodewijk-stijl met daarop een loden vaas met mythologische voorstellingen uit het begin van de achttiende-eeuw in de stijl van Marot.

Waardering

Het tuinsieraad is van algemeen belang vanwege de cultuur- en kunsthistorische waarde als voorbeeld van een loden vaas op een natuurstenen sokkel uit de achttiende eeuw, vanwege de detaillering en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ouderdom. Het tuinsieraad heeft ensemblewaarde als decoratief onderdeel op de historische buitenplaats Nijenrode.

Tags: losse objecten, ed.,tuinvaas,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nijenrode
location_on Monumenten Kaart rond Breukelen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt