Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis gelegen op de hoek van het wilhelminaplein en de godsweerdersingel in Roermond

Wilhelminaplein 32
6041 CE, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Bouwjaar: 1928
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 520554
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis gelegen op de hoek van het wilhelminaplein en de godsweerdersingel

Inleiding

HERENHUIS gelegen op de hoek van het Wilhelminaplein en de Godsweerdersingel. Het pand met afgeronde hoek, is gebouwd in 1928 in opdracht van dhr. Vogels en naar ontwerp van architect Jos. Wielders in traditionele stijl met invloeden van het Zakelijk Expressionisme. De betonwerken zijn uitgevoerd door Straus-Hendriks. De tuinmuren en de berging behoren tot het oorspronkelijk ontwerp. De oorspronkelijke glas-in-loodramen in het trappenhuis zijn omstreeks 1970 vervangen door figuurglas.

Verder is in de achtergevel een rolluik geplaatst, het balkonhek is vernieuwd en de poort in de tuinmuur dichtgezet.

Omschrijving

Het HERENHUIS heeft een hoofdzakelijk L-vormige plattegrond in twee bouwlagen onder een L-vormig zadeldak met geglazuurde muldenpannen in meerdere kleuren en een enkele dakraam. De gevels hebben een opstand in rode baksteen en een plint in roodbruine baksteen in steensverband. In de gevels bevinden zich originele houten rechthoekige vensterkozijnen.

De GEVEL aan de Godsweerdersingel heeft in de eerste laag een driedelig venster en muizentand metselwerk onder een risalerend gevelvlak in het midden. In de tweede laag zes vensters en baksteen muizentanden onder zes dubbele kleine vensters, als een doorlopende dakkapel. Geheel links bevindt zich een smalle, lange schoorsteen, die haaks staat op de straatas.

Op de AFGERONDE HOEK met het Wilhelminaplein bevinden zich in de eerste en twee bouwlaag vijf aaneen gesloten vensters onder een betonlatei.

In de GEVEL aan het Wilhelminaplein bevinden zich twee souterrainvensters en een entree met originele houten deur met venster, onder een luifel en het trappenhuisvenster. Naast de entree bevinden zich twee kleine hooggeplaatste vensters en een hardstenen brievenbus. Verder bevinden zich in de gevel zes keuken- en bijkeukenvensters, waarna de zijgevel doorloopt in een TUINMUUR tot aan de berging.

In de ACHTERGEVEL bevindt zich links een uitbouw met balkon en een iets verdiept gelegen deur, waarvan de nis het dakvlak doorsnijdt. Rechts hiervan ligt de gevel terug met in de eerste bouwlaag een klein uitspringend volume onder een plat dak.

Verder in de eerste laag een deur en groot rechthoekig venster, in de tweede laag een vierdelig venster met originele houten rolluiken en verder enkele kleine venster voorzien van een hekwerkje. En op het achterdakvlak een kleine dakkapel met dubbel venster en een grotere met driedelig venster.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de houten schuifdeuren met kasten, originele binnendeuren, voorzien van een plaat met gegolfde rand, de lambrisering in de hal en het originele trappenhuis.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van het herenhuis worden bepaald door het bijzonder belang van het object voor de geschiedenis van de architectuur, het bijzonder belang voor het oeuvre van architect Jos. Wielders en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp van het pand. Verder vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het herenhuis is van bijzondere betekenis vanwege de situering op de hoek van het Wilhelminaplein en de Godsweerdersingel, verbonden aan de uitbreiding van de stad tijdens het Interbellum en is daarbij van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond.

Het herenhuis is van belang vanwege de architectuurhistorische gaafheid van zowel het exterieur en als het interieur en mede in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving aan de Godsweerdersingel en het Wilhelminaplein. Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de gaafheid en de architectuurhistorische waarden.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis gelegen op de hoek van het wi…
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt