Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blok van zeven arbeiderswoningen in Roermond

Koningin Regentesselaan 88
6043 CN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Bouwjaar: 1919-1920
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 520502
Type: Woonhuis

Omschrijving van Blok van zeven arbeiderswoningen

Inleiding

Het blok van zeven ARBEIDERSWONINGEN is gelegen aan de Koningin Regentesselaan in het Roermondse Veld. Het blok vormt samen met nog drie blokken woningen Koningin Regentesselaan 48-60, 62-86 en Mauritsstraat 41-53 het complex Koningin Regentesselaan.

De woningen zijn gebouwd in 1919-1920 in traditionele stijl als eerste woningroep van de LADA. Deze socialistische woningbouwvereniging "Limburg Aan De Arbeiders" is opgericht in 1918. De wonigen zijn onder meer in 1967, 1979 en 1994 verbeterd en gerenoveerd.

Omschrijving

ARBEIDERSWONINGEN met een L-vormige plattegrond in één bouwlaag onder mansardedaken in lengterichting en halve schilddaken op de achteraanbouwen, beide gedekt met muldenpannen. Op de daken staan enkele en dubbele dakkapellen onder kleine dakschilden, eveneens met muldenpannen. De gevels hebben een opstand van baksteen in Vlaams verband en een plint met rollaag met afwisselende staande en naar achter hellende stenen. De hoekpanden en het middelste pand hebben aan de straatzijde een topgevel onder een mansardedak in de dwarsrichting. In de gevels bevinden zich houten kozijnen met dubbel glas, baksteen dorpels en niet originele deuren.

De eerste laag van de VOORGEVEL van de woningen heeft een niet originele deur met bovenlichten en een groot venster. In de tweede laag onder de knik van het mansardedak bevindt zich een dubbele dakkapel. De woningen met de topgevel aan de straatzijde hebben in de tweede laag eveneens twee dubbele vensters waarboven zich baksteen siermetselwerk in relief bevindt. Dat begint vanaf de knik in het mansardedak, dat de topgevel dekt.

De nokrichting van dit dak staat haaks op de lengterichting van het blok.

De ACHTERGEVEL van de woningen hebben in de eerste laag een deur en een venster. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel met dubbel vensters. De kleine uitbouw wordt gedekt door een half schilddak met op de nok een schoorsteen. De woningen zijn vergroot tot aan de achtergevel van de uitbouw.

De ZIJGEVELS van de hoekwoningen hebben in de eerste laag twee enkele vensters, waarboven zich in het dakvlak twee dakkapellen bevinden.

Waardering

De ARBEIDERSWONINGEN aan de Koningin Regentesselaan in het Roermondse Veld zijn van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en politieke ontwikkeling, als eerste woninggroep van de socialistische woningbouwvereniging LADA in Roermond, gebouwd in het overwegend katholieke Limburg.

De architectuurhistorische waarden van de woningen worden bepaald door het belang door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarden van het blok arbeiderswoningen zijn van bijzondere betekenis als onderdeel van het complex Koningin Regentesselaan dat cultuurhistorisch van belang is. De situering van de woningen in het Roermondse Veld is van bijzondere betekenis als een van de eerste uitbreiding van Roermond ten noorden van het station, vanwege de inrichting van het complex en is tevens van belang voor het aanzien van de stad. De arbeiderswoningen zijn architectuurhistorisch in redelijke mate gaaf en vanwege de cultuurhistorische waarden in hoge mate zeldzaam. De arbeiderswoningen van het complex Koningin Regentesselaan zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarden en de zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blok van zeven arbeiderswoningen
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt