Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand in Roermond

Weg Langs Het Kerkhof 1
6045 AN, Roermond (Gemeente Roermond)
Limburg
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 520491

Omschrijving van Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Inleiding

Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkhof gesitueerd. Datering: XIXd. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Neo-gotiek.

Omschrijving

Het voormalige LIJKENHUISJE met aanbouw bezit een samengestelde plattegrond. Het oudste deel (westelijk) bezit een rechthoekige plattegrond, telt een hoge bouwlaag en een zadeldak met de nokrichting haaks op de voorgevel en een dekking van rode tuiles du Nordpannen met platte wel. Tegen de rechter zijgevel hiervan sluit een rechthoekig bouwdeel met plat dak aan, dat van iets jonger datum is. Het lijkenhuisje bezit in kruisverband gemetselde bakstenen gevels, voorzien van een licht uitspringend bakstenen plint met waterlijst. Beide topgevels bezitten naar opzij uitkragende en hier op natuurstenen consoles rustende schouders met rechte bovenzijde, afsluitend met natuurstenen ezelsruggen. De schuine zijde van de topgevels sluiten af met bakstenen ezelsruggen. Beide topgevels eindigen in de top met een deels natuurstenen deels bakstenen pinakel met ezelsrug en overhoeks geplaatste bekroning. De voorgevel bezit een spitsboogvormig vensternisportaal met geprofileerde bakstenen dagkanten. Beneden bevindt zich een brede getoogde ingang met segmentboog en dubbele houten opgeklampte deur, hierboven een groot spitsboogvenster met deels bakstenen, deels natuurstenen traceringen met drie lancetten en met figuratief glas-in-lood. De linker zijgevel is blind uitgevoerd. In de achtergevel, gelegen aan het Nieuwe Joodse gedeelte, aan de linkerzijde een niet oorspronkelijke ingang met strek en opgeklampte deur en in de top van de gevel een spitsboogvenster met deels bakstenen deels natuurstenen traceringen. De AANBOUW tegen de rechter zijgevel heeft bakstenen in kruisverband gemetselde gevels met uitspringende plint met waterlijst. De rechtgesloten gevels sluiten aan de bovenzijde af met een bakstenen bekroning met kleine bakstenen nisjes. In de voorgevel van de aanbouw bevindt zich een venster met strek, bakstenen lekdorpel en 4-ruits stolpraam. In de rechter zijgevel bevinden zich twee ingangen met strek, kozijn met kraal, houten deuren met dekstukken. Voorts een venster met strek en enkelruits raam en een smalle ingang met deur en tweeruits bovenlicht. Gele bakstenen speklaag; waterlijst onder de kaderornamenten.

Waardering

Het lijkenhuisje met aanbouw bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de architectuur zoals die wordt aangetroffen op rooms-katholieke begraafplaatsen. Lijkenhuisje met aanbouw bezitten in redelijke mate architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent lijkenhuisje met aanbouw aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Lijkenhuis met aanbouw zijn tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lijkenhuisje Kapel in 't Zand
location_on Monumenten Kaart rond Roermond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt