Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

RK Kerkhof in Ravenstein

5370 AA, Ravenstein (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 520443

Omschrijving van RK Kerkhof

Inleiding

Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats het neoclassisistische GRAFMONUMENT van pastoor J. van de Poel uit omstreeks 1876. Het grafteken is, mèt het eigenlijke graf, omstreeks 1985 enkele meters verplaatst.

Beschrijving Het betreft een circa 1.20 meter hoge hardstenen stèle met sokkel en dekplaat. Op de stèle de inscriptie: "Bid voor de ziel van zaliger / den weleerwaarden heer / Joannes van de Poel / geb. te Kerkdriel / 17 novbr. 1797 / priester gewijd te Munster / 19 maart 1829 / pastoor te Hoofdplaat / prov.

Zeeland 18 april 1832 / doet afstand / van zijne pastoreele benoeming / 20 april 1857 / overl. te Ravenstein voorzien / met de H.H. Sacramenten / 19 october 1876". Het opstaande kruis van het monument ontbreekt.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar RK Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Ravenstein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!