Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilig Hartbeeld in Wintelre

star star star star (1)
Willibrordusstraat 37
5513 AB, Wintelre (Gemeente Eersel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1925
Architect: J. Dechin
Publicatie: 20020701
Rijksmonument ID: 520276
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding

Het HEILIG HARTBEELD is rond 1925 geplaatst in een plantsoen naast de kerk, tegenover de pastorie. Het beeld is een ontwerp van J. Dechin.

Omschrijving

Het beeld staat op een gelede, taps toelopende sokkel van hardsteen. Hier om heen staan acht hardstenen paaltjes met afschuiningen naar de piramidevormige top. Deze dragen nog restanten van de bewerkte sierschakels die het beeld afschermden.

Op de voorzijde van de sokkel staat: Wintelre aan Zijn Koning Christus. De zijden hebben een bladmotief in reliƫf en aan de achterzijde bevindt zich een kruis. Het beeld staat op een halfrond voetstuk, beide van brons. Aan de achterzijde is de naam J. Dechin meegegoten. Aan de voorzijde van het voetstuk bevindt zich een kelk met lijdenswerktuigen en de doornenkroon als krans rond de kelk. De Christusfiguur staat met uitgespeide armen in een omarmende houding, met op de borst het brandend Heilig Hart. Achter op het hoofd is een stralenkrans bevestigd. Voor het beeld staan twee dwarsgeplaatste stenen beelden van leewen in liggende houding. De beelden zijn wit geschilderd, de voetplaat grijs. Deze vrijwel levensgroot uitgebeelde leeuwen corresponderen met de zittende kleine leeuwen bij het hekwerk van de pastorie er tegenover. Rechts en links achter het Christusbeeld staan grote coniferen. Recht achter het beeld staat een beuk.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld met de leeuwen en beplanting is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de H. Hartdevotie in het interbellum. Het heeft kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van het atelier Dechin. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, met name van de leeuwenbeelden.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilig Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Wintelre

Recensies (1)
    Heilig Hartbeeld
    Willibrordusstraat 37, Wintelre, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    3
    Beeld is geplaatst in 1927.