Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bronzen H. Hartbeeld in Aarle Rixtel

5735 ZG, Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Noord Brabant
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 520165
Type: Overig

Omschrijving van Bronzen H. Hartbeeld

Inleiding.

HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1925 door J. Dechin. Vrijstaand, gericht naar het plein voor de kerk, met de rug naar de zijgevel van het raadhuis.

Omschrijving.

Bronzen beeld van Christus, afgebeeld met gespreide armen. Het Hart is in reliƫf afgebeeld, in een stralenkrans. Op de voet van het beeld is naast een kelk het opschrift "SACRE COEUR DE JESUS/ROI DES FAMILLES" gezet. Aan de achterzijde is in deze rand de tekst "J.DECHIN/PROPRIETE J.PROUVOST - DENONVILLERS" gekrast. Het geheel is op een natuurstenen, vierkante sokkel die naar boven toe smaller wordt, geplaatst. De sokkel is uitgevoerd in rustica. Tegen de voorzijde is een bronzen plaquette aangebracht met opschrift "KOMT TOT/MIJ GY ALLEN/DIE ZWOEGT/EN VOL ZOR-/GEN ZYT EN IK ZAL U OP-/BEUREN". Aan de achterzijde bevindt zich op de sokkel een natuurstenen plaquette met opschrift "OP DEN 30STEN MEI/VAN HET JAAR O.H. 1925/WERD DEZE GEMEENTE/PLECHTIG TOEGEWIJD/ AAN HET/HEILIG HART VAN JEZUS/DOOR/MGR. C.C.PRINSEN PROT.A.P./TER GELEGENHEID VAN HET/ZILVEREN PRIESTERFEEST/VAN PASTOOR J.M.J.KOENEN/HET MONUMENT WERD/GESTICHT UIT DE BIJDRAGEN/VAN ALLE PAROCHIANEN".

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van het geestelijk leven, met name de Heilig Hart-devotie zoals die in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw bestond. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van bronsgietkunst uit het Interbellum. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot kerk, voormalig raadhuis en pastorie. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bronzen H. Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Aarle Rixtel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt