Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

L-vormig woonhuis in Oisterwijk

star star star star (1)
Kerkplein 22
5061 EB, Oisterwijk (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1850-1860
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 519968
Type: Woonhuis

Omschrijving van L-vormig woonhuis

Inleiding.

L-vormig WOONHUIS, uit ca. 1850-1860, gelegen ten westen van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van een samenhangende straatwand van het laat-negentiende-eeuwse Kerkplein, waarvan een deel van de bebouwing overigens tot de zeventiende eeuw kan teruggaan.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen woonhuis onder zadeldak met oud-Hollandse pannen, met aansluitend een eenlaags haakse bedrijfsvleugel onder zadeldaken en een schansmuur met pilasters die het achtererf afsluit.

De voorgevel telt drie traveeën. Op de begane grond de voordeur met paneeldeur met schijnnaald en ongedeeld bovenlicht, geflankeerd door een zesruits schuifraam. Boven de voordeur een ovaal brandverzekeringsplaatje met een stroomgod met kruik en hoorn des overvloeds en de tekst: 'Compagnie d' Assurance de l' Escaut à Anvers'. Bakstenen stoep met vier hardstenen palen en bij de voordeur hardstenen platen. Op de verdieping drie zesruits ramen met waaierzwikken in de bovenlichten en op de zolderetage een identiek raam. Tuitgevel met vlechtingen. De linker zijgevel is gepleisterd en heeft een hooggeplaatste oculus. De achtergevel is eveneens gepleisterd en heeft telkens drie zesruits schuiframen. De haakse bedrijfsruimte is gepleisterd en heeft aan de voorzijde een licht getoogde vleugelpoort met panelen, waarvan de bovenste beglaasd zijn. In de linker zijgevel een opgeklampte deur met achtruits bovenlicht, gefankeerd door hooggeplaatste zesruits openslaande ramen. Erboven in de met een rollaag afgedekte topgevel een laadluik en twee identieke ramen. Aan de achterzijde zesruits schuiframen.

Inwendig onder meer middengang, eenvoudige stucplafonds, paneeldeuren en ramen met binnenluikjes.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woon- en bedrijfspand dat getuigt van de bloei van Oisterwijk als gevolg van de spoorverbinding. Het illustreert de typologische ontwikkeling van dergelijke panden in de periode kort na 1850. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van eenvoudig gedetailleerde woonhuizen in Midden-Brabant. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de deels beschermde dorpskern van Oisterwijk.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar L-vormig woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Oisterwijk

Recensies (1)
    L-vormig woonhuis L-vormig woonhuis
    Kerkplein 22, Oisterwijk, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    1
    ten onrechte bij 'Moergestel' ingedeeld. Dit moet 'Oisterwijk' zijn. Kaart is wel correct.