Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Muziektent in Oisterwijk

5060 AA, Oisterwijk (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1929
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 519958
Type: Gebouw

Omschrijving van Muziektent

Inleiding.

De MUZIEKTENT werd gebouwd in 1929, ter vervanging van een oudere kiosk en toont een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal.

Omschrijving.

De muziektent heeft een onregelmatige plattegrond met een driezijdige sluiting en bestaat uit een podium met daarboven een rieten dak, gedragen door houten stijlen. Het podium is gebouwd in baksteen in een staand verband en wordt afgesloten door een rollaag. Onder het podium bevindt zich een soutterrain. In de schuine zijden van het podium aan de achterzijde zijn aan weerszijden vier kleine lichtgaten met bakstenen stijlen voor deze ruimte aangebracht. Aan de achterzijde van het podium is een gedenksteen uit 1991 ingemetseld. Het podium is bedekt met een planken vloer en voorzien van een houten balustrade. Hierboven bevindt zich een rieten schilddak met nokpannen en twee vorstkammen. Onder dit dak is een houten plafond aangebracht, dat rust op houten stijlen met korbelen.

Ter weerszijde van deze stijlen bevinden zich onder het plafond ijzeren consoles waarin aan de onderzijde kleine lampjes zijn aangebracht.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van de denkbeelden in het Interbellum omtrent de aankleding van de openbare ruimte in dorpen en als illustratie van de rol van Oisterwijk als belangrijke toeristenplaats. Het object bezit ensemblewaarden: de muziektent vormt een essentieel onderdeel van het dorpsplein en is van belang vanwege de relatie met de historische groenvoorzieningen.

Tags: openbare gebouwen,muziektent,welzijn, kunst en cultuur,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Muziektent
location_on Monumenten Kaart rond Oisterwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt