Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gedenkteken in Oisterwijk

star star star star (1)
Almystraat 14
5061 PA, Oisterwijk (Gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1941
Publicatie: 20020930
Rijksmonument ID: 519953
Type: Overig

Omschrijving van Gedenkteken

Inleiding

Op de zuidoostelijke binnenplaats van het fabriekcomplex bevindt zich op een grasveldje, gelegen tussen de voorgevel van het oude magazijn/kantoor en de Almystraat een GEDENKTEKEN, daterend uit 1941. Het werd door het personeel van de fabriek aangeboden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Het beeldhouwwerk, ontworpen in een stijl verwant aan het sociaal-realisme, is in de loop der jaren sterk verweerd.

Omschrijving

Het rechthoekige grasveldje wordt omzoomd door een lijst met een spiegelboogmotief. Centraal daarop een gebeeldhouwde bolsokkel waarboven een zeshoekige obelisk met om en om aan drie zijden gebeeldhouwde figuren, staand op drie wapenschilden. De figuren, met schort en op klompen, stellen leerlooiers voor, en dragen ieder als attribuut een looiwerktuig bij zich. De afbeeldingen op de wapenschilden verwijzen symbolisch naar Brabant, Amsterdam en het leerlooiersvak. Tussen de wapenschilden zijn koeienkoppen afgebeeld. Het geheel staat op een bolsokkel, voorstellende een wereldbol, met daarin de tekst: 'Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der koninklijke lederfabriek Oisterwijk N.V. aangeboden door het personeel 27 october 1941'. Het tufstenen beeldhouwwerk is opgebouwd uit diverse afzonderlijke delen die later aan elkaar zijn gemetseld. De bolsokkel wordt omgeven door een lage heg.

Waardering

Het object is van algemeen belang omdat het cultuurhistorische waarden bezit. In economisch opzicht illustreert de voorstelling de stevige en vooraanstaande plaats die de Oisterwijkse leerfabriek zich in 25 jaar tijd in Europa heeft verworven. Daarnaast refereert het object, geschonken aan de directie, aan het pionierskarakter van de fabriek in sociaal opzicht, getuige de vele voorzieningen die de fabriek voor zijn werknemers had getroffen.

Verder zijn de ensemblewaarden van belang. Het object is onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van (inter-)nationaal belang is.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gedenkteken
location_on Monumenten Kaart rond Oisterwijk

Recensies (1)
    Gedenkteken Gedenkteken
    Almystraat 14, Oisterwijk, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    4
    De exacte, juiste positie van deze Gedenknaald isL https://www.openstreetmap.org/?mlat=51.58116&mlon=5.18814#map=19/51.58116/5.18814
In de buurt