Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant in Sint Michielsgestel

Pleinsedijk 1
5271 SZ, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 519918
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant

Inleiding

BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noordoostelijke zijde bevindt zich een in circa 1970 gebouwde ouderwoning; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving

Gedeeltelijk vrijstaande langgevelboerderij van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met in kruisverband gemetselde gevels in schoon metselwerk onder een met Hollandse pannen (aan de dakvoet) en riet gedekt, afgewolfd zadeldak. In de daknok bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. In het dakvlak bevinden zich twee halfronde dakkapellen. Het woongedeelte bevindt zich aan de noordoostelijke zijde. De voorgevel heeft een recht gesloten opgeklampte deur met bovenlicht en een recht gesloten venster met luiken en een zesruits schuifraam. Er zijn aparte ingangen voor de deel en de tas. De stalvensters zijn licht getoogd en hebben ijzeren klapramen met een zesruits verdeling. De kopgevel aan de straatzijde (zuidoosten) heeft drie kleine stalvensters en daarboven een opgeklampt rondbogig hooiluik. De gebruikte baksteen is in dit bovenste gedeelte van de kopgevel donkerder van kleur. De achtergevel heeft opgeklampte deeldeuren en enkele met een segmentboog getoogde stalvenstertjes. Bij het woongedeelte bevinden zich nog twee recht gesloten vensters met roedenramen.

Waardering

De langgevelboerderij met dwarsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf en de langgevelboerderij en dwarsdeelschuur in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde ensembles.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij van het langgeveltype, in de …
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt