Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Mariënberg in Sint Michielsgestel

Hemelrijkstraat 1
5271 TX, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 519913

Omschrijving van Complex Mariënberg

Inleiding

KOETSHUIS, behorende bij het landhuis "Mariënberg", in 1893 gebouwd in opdracht van de Bossche rechter Sasse in eclectische vormen. Het koetshuis is gelegen in de zuidwestelijke hoek van de tuin die het landhuis aan alle zijden omringt.

Omschrijving

Koetshuis van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met muren van in kruisverband gemetselde machinale baksteen onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De ingangen zijn aan de noordzijde gelegen en bestaan uit twee, elk met een segmentboog getoogde inrijpoorten. De linkse hiervan heeft dubbele houten paneeldeur; de rechtse heeft een dubbele opgeklampte deur. Naast deze deur bevindt zich een recht gesloten venster met een vierruits raam. De gevel heeft verder smeedijzeren krulankers voor de balken van de zoldering. Onder de goot bevindt zich een gemetseld muizentandfries. In het dakvlak bevindt zich centraal een dakkapel met hooiluik. De houten wangen van de dakkapel zijn gesneden in de vorm van stijgbeugels.

De overige gevels zijn sober gehouden. In de oostelijke gevel bevinden zich drie kleine ronde vensters. Langs de dakrand is een sierlijk gesneden houten windveer bevestigd.

Intern is de oorspronkelijke indeling geheel bewaard gebleven, met een grote stalling voor de rijtuigen aan de linkerkant en een paardenstalling met stenen ruif aan de rechterkant.

De houten zoldering rust op balken.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis met annexen laten bouwen.

Het van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische stijlelementen. Het koetshuis heeft in samenhang met het landhuis ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het complex is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Mariënberg
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt