Complex Suiker Unie in Dinteloord
Omschrijving van Complex Suiker Unie
Inleiding.
Het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) uit 1909 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl is midden op het fabrieksterrein gelegen en ingebouwd door jongere produktiegebouwen. Het is gebouwd voor de opslag van suiker in stukgoed en is als zodanig in gebruik geweest tot de jaren zestig, toen de suiker als bulkgoed werd opgeslagen. Nu is het in gebruik als emballagemagazijn.
Omschrijving.
Het hoogopgaande suikerpakhuis op rechthoekig grondplan heeft een betonnen casco, opgevuld met machinale ijsselstenen. De centrale beuk heeft een schaaldak, belegd met bitumen, evenals de lessenaarsdaken van beide zijbeuken. De betonnen lisenen in de voorgevel, op de hoeken en op de scheiding van de midden- en zijbeuken, lopen uit in licht geprofileerde pinakels die boven de betonnen daklijst uitsteken. In de zijwanden van de verhoogde middenbeuk zijn vensters geplaatst. In de topgevel van de voorgevel is een licht getoogd venster met vijfdelig raam geplaatst. In beide zijvleugels van de voorgevel is een rondvenster met ijzeren raam geplaatst. De overige gevelopeningen zijn in later tijd gewijzigd. De topgevel wordt doorsneden door een iets uit het midden geplaatste, omhuisde transportband, die door het gehele pakhuis heen loopt. Trekspanten houden het schaaldak bijeen. Beide zijbeuken hebben een betonnen verdiepingvloer, steunend op ijzeren, geklonken vakwerkstaanders.
Waardering.
Het suikerpakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (de Suikerhoek) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Het heeft bouwhistorische waarde als vroeg voorbeeld van betonconstructie. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. In samenhang met de suikerpakhuizen uit 1922 en 1926 en de niet voor bescherming voorgedragen naoorlogse suikersilo¿s, geeft het een compleet beeld van de historische ontwikkeling van de Nederlandse suikeropslag. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als suikerpakhuis in Nederland.
Tags: gebouwen, woonhuizen,opslaggebouw,opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak Kwartiersedijk 21, Fijnaart
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Dinteloord (Noord Brabant)