Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof in Dieren

Harderwijkerweg 66
6952 AL, Dieren (Gemeente Rheden)
Gelderland
Bouwjaar: 1912-1913
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 519414

Omschrijving van Tuinaanleg van het voorplein en de binnenhof

Omschrijving

TUINAANLEG van het voorplein en de binnenhof naar ontwerp van D.F. Tersteeg (1876-1942). De aanleg van het voorplein wordt gekenmerkt door een centraal aangelegd cirkelvormig plantsoen met een in het midden geplaatste vlaggemast en een viertal bloembedden. Het terrein aan weerszijden van de hieromheen gelegen oprijlaan heeft een voornamenlijk uit diverse boomsoorten bestaande beplanting waaronder lindebomen, een bruine beuk en een trompetboom. De binnenhof heeft een formele aanleg die gekenmerkt wordt door twee elkaar kruisende assen waarvan één as begint bij de ingang en eindigt bij de in de as van de ingang gelegen kapel en een tweede as de verbinding vormt tussen twee zuilenportico`s. Op de kruising van de twee assen bevindt zich en gietijzeren waterpomp. De beplanting van de tuin bestaat onder andere uit kegelvormig gesnoeide taxus op de hoeken van de vier door gras omzoomde perken, hulst en rozestruiken.

Waardering

TUINAANLEG naar ontwerp van D.F Tersteeg.

- Van tuinarchitectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in Nieuw-Architectonische tuinstijl aangelegde tuin. De formele aanleg van de tuin sluit nauw aan bij de architectuur van het complex. De tuin is tevens van belang voor het oeuvre van de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg (1876-1942). De tuin vormt een van de weinige tuinen van zijn hand die niet bij een landhuis of villa zijn ontworpen en dateert uit een periode waarin zijn werk landelijke bekendheid gaat krijgen en de opdrachten gaan toenemen.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex van de Schweer bey der Becke Stichting. De vrij gaaf bewaarde tuinaanleg is van bijzonder belang voor het aanzien van het hofje.

Tags: losse objecten, ed.,tuin,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinaanleg van het voorplein en de binn…
location_on Monumenten Kaart rond Dieren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!