Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting in Dieren

Harderwijkerweg 66
6952 AL, Dieren (Gemeente Rheden)
Gelderland
Bouwjaar: 1912-1913
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 519412
Type: Overig

Omschrijving van Hekwerk waarin toegangshek van de schweer bey der beckestichting

Omschrijving

HEKWERK waarin TOEGANGSHEK van de Schweer bey der Beckestichting uit ca. 1912, dat de hof scheidt van het voorplein. Het hek bestaat uit een door hardsteen afgedekte bakstenen plint met hierop, op regelmatige afstand geplaatste, bakstenen kolommen bekroond door hardstenen bollen. Tussen deze kolommen zijn ijzeren spijlenhekken geplaatst. Ter plaatse van de ingang zijn twee kolommen hoger opgetrokken en ieder voorzien van een bekroning in de vorm van een lantaarn. Op de linker kolom is het wapen van Amsterdam aangebracht en op de rechter kolom het wapen van de gemeente Rheden. Beide kolommen worden door een sierlijke smeedijzeren boog met elkaar verbonden. In de boog zijn in smeedijzeren letters de volgende teksten aangebracht: DIA / SCHWEER BEY DER BECKE STICHTING / DIACONIE DER NED. HERV. GEM. TE AMSTERDAM. Tussen de kolommen bevindt zich een dubbel ijzeren draaihek.

Waardering

HEKWERK bij de Schweer bey der Becke Stichting.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk uitgevoerd ijzeren hek waarin toegangshek uit de vroege twintigste eeuw dat opvalt door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het woningcomplex. Het toegangshek is bovendien van bijzonder belang voor het aanzien van het complex.

Tags: losse objecten, ed.,toegangshek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hekwerk waarin toegangshek van de schwe…
location_on Monumenten Kaart rond Dieren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!