Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Calvariegroep van drie gietijzeren beelden in Nuenen

Park 53
5671 GC, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 519305
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Calvariegroep van drie gietijzeren beelden

Inleiding:

Op het achter de H. Clemens gelegen, niet als rijksmonument beschermde R.K. Kerkhof te Nuenen staat een CALVARIEGROEP in Neo-Gotische stijl uit omstreeks 1900.

Omschrijving

De drie witgeschilderde gietijzeren beelden staan op een omstreeks 1985 naar oorspronkelijk voorbeeld vernieuwde bakstenen onderbouw. Deze brede bakstenen onderbouw wordt aan de uiteinden geschoord door twee pijlers, waar op getrapte natuurstenen sokkel de ca. een meter hoge beelden van Maria en Johannes de evengelist zijn geplaatst. Centraal op de bakstenen muur staat het ca. 1.5 meter hoge kruisbeeld (identiek aan dat op het kerkhof van de St. Willibrordus te Deurne), waarvan het kruis van smeedijzer is vervaardigd.

Waardering:

De calvariegroep is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvariegroep. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de fabrieksmatige produktie van religieuze beelden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeel van een gietijzeren beeldengroep zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Calvariegroep van drie gietijzeren beel…
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!