Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Bronlaak in Oploo

Gemertseweg 36
5841 CE, Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant
Publicatie: 20000710
Rijksmonument ID: 519253

Omschrijving van Huize Bronlaak

Inleiding

In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink staat een eenvoudige IJSKELDER uit omstreeks 1910. De kelder is opgeworpen aan de westelijke zijde van het wandelpad op de westelijke oever van het door Springer in het plan voor het park geïntegreerde Peelven.

Omschrijving

De ijskelder heeft een cirkelvormige plattegrond en bestaat uit een bakstenen kern met daarop een opgeworpen aardedekking.

De toegang tot de eigenlijke kelder bevindt zich aan de westelijke zijde en bestaat uit bakstenen keermuren, waarop een gedrukt gemetseld tongewelf. De eigenlijke ingang is grotendeels dichtgegooid, waardoor het interieur ontoegankelijk is. In de loop der jaren is de kunstmatige heuvel begroeid geraakt met struiken en bomen.

Waardering

De ijskelder heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Tags: losse objecten, ed.,ijskelder,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Bronlaak
location_on Monumenten Kaart rond Oploo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt