Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis uit 1902 in art nouveaustijl uitgevoerd in Breda

Prinsenkade 2
4811 VB, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1902
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 519024
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis uit 1902 in art nouveaustijl uitgevoerd

Inleiding

HERENHUIS uit 1902 in Art Nouveaustijl uitgevoerd in opdracht van de steenhouwer Ch.P.A.M. Petit. Ontwerp van de Bredase architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas. Bij de bouw van 1902 is het voorste gedeelte van een vroeg 19e eeuws huis weggebroken. Het huis is gebouwd aan de haven van Breda, die in ca. 1970 werd gedempt. Het smalle hoge huis, met de voorgevel op het oosten, ligt ingeklemd door belendende bebouwing op een grillig gevormd perceel dat doorloopt achter verschillende percelen aan de Haagweg en Prinsenkade. Twee belangrijke verbouwingen vinden plaats. De eerste in 1928 door architect H. Berben (Breda) die de 19e eeuwse achtergevel aanpast. De tweede in 1970 door architect C.F. Verheul, die in de voorgevel de raam- en deurpartij verwisselt. Sinds ca. 1995 is de achtergevel bekleed met kunststof platen. Het gebouw heeft thans een winkelfunctie.

Omschrijving

Het herenhuis heeft vier bouwlagen, waarvan de onderste de kelder is. Het huis heeft een samengestelde dakvorm van zadel- en afgeplat schilddak gedekt met shingles. De voorgevel bestaat uit twee gedeelten: een smal terugliggend deel met frontonachtige bekroning en een risalerend deel met asymmetrische tuitgevel.

Het huis is opgetrokken uit rode gebakken strengperssteen gemetseld in kruisverband, in de voorgevel afgewisseld door natuursteen in diverse kleuren en soorten voor speklagen, afzaten, bogen, profiellijsten, lateien, erkerbasis en aanzetstenen van de risaliet. Onderdelen hiervan bevatten beeldhouwwerk met florale motieven. De voorgevel heeft een rustica basement en een bekroonde natuurstenen afdekking. Smeedwerk voor balkonbalustrade en raamhekken. Muuropeningen met houten schuifvensters en puien met gebogen wisseldorpels en geometrische roedenverdeling in de bovenlichten voorzien van gekleurd figuurglas.

In de risaliet gebeeldhouwde, natuurstenen driezijdige erker met Art Nouveau-tegelwerk op borstwering. Het raam tussen hoek- en middenzuiltjes met kapiteeltjes heeft een grote parabolische roedenverdeling. De twee- en driedelige vensters in de gevel worden gescheiden door stenen zuiltjes met basement en kapiteeltjes. De hierboven liggende bogen en lateien zijn versierd met florale motieven. De muuropening boven het balkon heeft een hoefijzerboog.

Op de verdiepingen is nog gedeeltelijk het Art Nouveau-interieur aanwezig. De zijgevels zijn blind uitgevoerd.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door,tot in detail, de toepassing van Art Nouveauvormen; het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de Bredase architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas die de Art Nouveau in Breda frequent toepasten. Het object is van belang wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Zeldzaamheid: het object is als gaaf voorbeeld van een Art Nouveau-pand in Zuid-Nederland zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis uit 1902 in art nouveaustijl …
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!