Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Jachthuis met twee bouwlagen onder zadeldak in Hilvarenbeek

Gorp 8
5081 NB, Hilvarenbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518912

Omschrijving van Jachthuis met twee bouwlagen onder zadeldak

Inleiding.

JACHTHUIS uit 1870, gebouwd voor Eugène Francois Joseph de Zerezo de Tejada, geboren te Diest op 1-7-1824 als zoon van Joseph Vincent de Paule de Zerezo de Tejada en Elisabeth Desirée Lynen. Hij kocht in de jaren 1869-76 meer dan 300 ha woeste grond in Goirle ten westen van de Rovertse Leij verder in Poppel en Hilvarenbeek en bezat minstens vier boerderijen in dit gebied.

Omschrijving.

Het jachthuis heeft twee bouwlagen onder zadeldak met een nok parallel aan de voorgevel en hoekschoorstenen. De onderste bouwlaag is 4.00 meter de bovenste ca. 3.00 hoog. De begane grondvloer ligt 1.00 meter boven het maaiveld. Het huis heeft vier traveeën. De muuropeningen en vensters van voor- en achtergevel hebben afgesnoten bovenhoeken. De vensters van de begane grond hebben een achtruits verdeling voorzien van luiken en die van de verdieping een zesruits verdeling zonder luiken. In het dak op de hoeken van de voorgevel bevinden zich ronde arkeltorentjes met spitse ronde torendaken. De daken van deze torentjes zijn belegd met natuursteen leien. In de voorgevel een boogfries en cordonlijst. Bij voor- en achterdeur een frontale stenen trap. De muren zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband.

Het interieur van het huis is op een enkele wijziging na authentiek.

Waardering.

Het jachthuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van buitenhuizen in ontginningslandgoederen in de negentiende eeuw, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het jachthuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en de verwijzingen naar een adellijk verleden in torentjes en friezen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van een dergelijk jachthuis en vanwege de in- en uitwendige gaafheid.

Tags: kastelen, landh. ed.,jachtslot,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Jachthuis met twee bouwlagen onder zade…
location_on Monumenten Kaart rond Hilvarenbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt