Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie in Biest Houtakker

Biestsestraat 24
5084 HE, Biest Houtakker (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Architect: Jos. Margry
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518896
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie

Inleiding.

R.K. PASTORIE uit 1913 behorende bij de H. Antonius van Paduakerk. De pastorie is evenals de kerk een ontwerp van Jos. Margry uit Rotterdam.

De kerk grenst aan de noordkant van de pastorie. De voor- of westgevel staat aan de Biestsestraat.

Omschrijving.

De pastorie heeft gedeeltelijk een en twee bouwlagen onder een samengesteld dak met overstekende zadel- en schilddaken, die oorspronkelijk gedekt zijn door natuursteen leien. Het huis heeft aan de voorzijde een driezijdige erker, aan de achterkant een houten serre. Beide onder plat dak. Ingangsportiek met een natuursteen latei. Schuifvensters met van roeden voorziene bovenlichten. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Boven de muuropeningen een hanekam. In de fries van de voorgevel siermetselwerk.

Goot met kroonlijst en gesneden klossen. Interieur grotendeels authentiek.

Erfafscheiding met haag.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen in het begin van de 20ste eeuw.

Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en het interieur en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Margry. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Biest Houtakker

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!