Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Maarheeze

Kerkstraat 9
6026 RT, Maarheeze (Gemeente Cranendonck)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1881 1881 ca. 1881
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518892
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

WOONHUIS aan de Kerkstraat, in de oude kern van Maarheeze, ten westen van de bebouwde kom. Het pand dateert uit circa 1880 en is uitgevoerd in een eclectische stijl. Het pand is in 1991 gesplitst in twee woningen.

Omschrijving

Pand van één laag hoog en zeven traveeën breed onder zadeldak op een langgerekte plattegrond.

De voorgevel is gepleisterd en bewerkt met vlakken en ornamenten. Rondom de ramen zijn geprofileerde lijsten aangebracht, eronder zijn twee penanten met consoles, voorzien van een kop (afwisselend mannen- en vrouwenkopjes) en ionische kapitelen. Boven de ramen driehoekige frontons, waarbij in het midden een engelenkopje is geplaatst en aan de uiteinden siervazen. Een waterlijst loopt gelijk met de onderkant van de ramen.

Daarboven is de gevel geblokt gepleisterd uitgevoerd. De bovenste rand is glad. Op de hoeken zijn lisenen met een vlakverdeling zichtbaar.

Het dak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het huis heeft een middenrisaliet met opbouw onder halfronde afdekking, bekroond door siervazen. In de risaliet bevindt zich de ingang die uit een dubbele houten paneeldeur met classicistisch lijstwerk en bovenlicht bestaat. In de deur zijn smeedijzeren roosters aangebracht. Erboven, in de opbouw, bevindt zich een dubbele deur. De T-ramen zijn gevuld met glas-in-lood. De linkerzijgevel is eveneens gepleisterd en wordt bekroond door siervazen. De ramen op de begane grond zijn uitgevoerd als de ramen in de voorgevel. Op de verdieping zijn de ramen in een rechthoekige omlijsting gevat met een kuif.

De rechterzijgevel bestaat uit baksteen met vlechtingen in de top (in huidige toestand geverfd). In deze gevel is een deur in een vlakke gepleisterde omlijsting aanwezig. In de topgevel is een verkleind raam zichtbaar en er zijn steekankers aangebracht.

Aan de achterzijde is ter plekke van de risaliet van de voorgevel een opbouw zichtbaar. Enkele kleine moderne aanbouwen zijn toegevoegd.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de plaatselijke elite in het bestaande dorpsbeeld, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architetuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij eclectische motieven worden benut voor de verhoging van het representatieve karakter. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Maarheeze

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt