Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkapel van de familie Van Abbe in Eindhoven

Roostenlaan 300
5600 AA, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1935
Architect: A.J. Kropholler
Publicatie: 20020805
Rijksmonument ID: 518818

Omschrijving van Grafkapel van de familie Van Abbe

Inleiding

GRAFKAPEL van de familie H. van Abbe. Gebouwd naar een ontwerp van A.J.

Kropholler in 1935 in de voor hem kenmerkende Traditionalistische stijl. De kapel ligt in het zuiden van Eindhoven, in een bosrijke omgeving.

Omschrijving

De kapel bestaat uit een vierkante bouwmassa onder tentdak, gedekt met leisteen, bekroond door een stenen kruis. Aan de achterzijde is een halfronde absis gebouwd. Aan de voorzijde bevindt zich een vierkant portaal, lager dan de hoofdmassa, onder zadeldak. In de topgevel hangt een klok.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen, direkt onder de dakrand is een band in reliƫf gemetseld. In het portaal geeft een rondboog toegang tot de kapel, daarboven is een natuurstenen gevelsteen aangebracht. In de zijgevel zijn dubbele bogen, van elkaar gescheiden door middel van een natuurstenen zuil aangebracht. Aan de voorzijde is een brede bakstenen trap aanwezig. De kapel zelf heeft smalle hoge ramen, gevuld met glas-in-lood. De kapel ligt van de weg af en wordt omringd door diverse struiken (onder andere rododendron) en eikenbomen. Aan de straatzijde is een smeedijzeren hek met poort geplaatst ter afscheiding van het terrein.

Waardering

De grafkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens een uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en opbouw en als voorbeeld van het werk van A.J. Kropholler. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkapel van de familie Van Abbe
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt