Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Amsterdamse School-stijl in Eindhoven

Markt 23a
5611 EC, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1924
Architect: F. Wolters
Publicatie: 20020805
Rijksmonument ID: 518811
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in Amsterdamse School-stijl

Inleiding

WOONHUIS, in 1924 gebouwd naar ontwerp van F. Wolters. Uitgevoerd in Amsterdamse School-stijl. Het is opgenomen in de westelijke straatwand van de Markt, in het centrum van Eindhoven.

Recent is een doorbraak naar het buurpand gemaakt. Het interieur is daarbij gemoderniseerd.

Omschrijving

Smal, vierlaags pand onder een plat dak, uitgevoerd in baksteen op een rechthoekige plattegrond. De zijgevels zijn opgetrokken in donkere baksteen, aan de bovenzijde afgedekt met dakpannen. De voorgevel bestaat op de begane grond uit een natuurstenen pui in een rechthoekige vormgeving (gedeeltelijk gemoderniseerd). Vanaf de eerste verdieping, is deze gevel uitgevoerd in een lichtere steen en vertoont de kenmerken van de Amsterdamse School. In het midden van de gevel zijn de ramen in een golvend uitstekend deel geplaatst. De rechterzijde van het pand is afgerond en wordt bekroond door een smaller, hoger opgetrokken rond element. De verschillende uitstekende delen zijn steeds voorzien van een betonnen band aan de bovenzijde.

De bovenlichten van de ramen in het midden van de gevel hebben een roedenverdeling in laddervorm. Aan weerszijden daarvan zijn smalle raampjes aangebracht.

Waardering

Het voormalige woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting en schaalvergroting van woningen in het bestaande stedelijk weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het smalle verdiepingshuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Wolters, die een regionale variant van de Amsterdamse School toepaste. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in Amsterdamse School-stijl
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!