Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize de Laak: koetsierswoning in Eindhoven

De Laak
Nachtegaallaan 2a
5611 CV, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1906-1907
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 518760
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Huize de Laak: koetsierswoning

Omschrijving

KOETSIERSWONING uit ca. 1907 met Hollands Classicistische elementen gebouwd door J.W. Hanrath. Eénlaags vrijstaand pand op een rechthoekige (nagenoeg vierkante) plattegrond onder een steil schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Aan de achterkant is een éénlaagse uitbouw onder plat dak zichtbaar.

Het pand is uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met leien, voorzien van een gootlijst.

In de gevel aan de straatkant bevindt zich een groot samengesteld raam met kleine roedenverdeling, ernaast een klein vierkant raam. De deur is in de zijgevel geplaatst, verder in deze gevel kleine lichtopeningen. Recht boven de deur een dakkapel.

Waardering

De koetsierwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van een buitenplaats voor de oprichter van de Philipsfabrieken binnen een nieuw opgezet villapark. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling.

Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering in de vormen van het 17e-eeuse Hollandse Classicisme, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de architect Hanrath. Het maakt deel uit van een complex met ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin, Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzmmheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetsierswoning,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize de Laak: koetsierswoning
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt