Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp: rij drielaags panden in Eindhoven

Witte Dorp
Burghplein 8
5614 BA, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518723
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp: rij drielaags panden

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij drielaags panden. Op de begane grond is een samengesteld raam aangebracht. Op de eerste verdieping bevinden zich een rond raam en een samengesteld raam in combinatie met een deur die naar een zich verder over de gevel uitstrekkend balkon voert. Op de tweede verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar. Tegen de zijgevel van het eindpand, Burghplein 9 is een klein balkon op de eerste verdieping aangebracht. Van het andere eindpand, St. Odulphusstraat 41 is de voordeur in de zijgevel, schuin ten opzichte van de straat, geplaatst. Boven de deur is een luifel aangebracht. Op de eerste verdieping bevindt zich een samengesteld raam, daarboven op de tweede verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in de vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp: rij drielaags panden
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt