Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Onderdeel: De Utrecht in Hooge Mierde

Prins Hendriklaan 5
5095 NA, Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1915-1920
Architect: J. van der Valk
Publicatie: 20010508
Rijksmonument ID: 518682
Type: Woonhuis

Omschrijving van Onderdeel: De Utrecht

Inleiding.

De voormalige VOORWERKERSWONING is in 1900 gebouwd en is gelegen in het heideontginningsgebied van het landgoed "De Utrecht" dat is aangelegd na 1898 door de verzekeringmaatschappij van die naam. De architect was Jan van der Valk. Het landgoed is onder meer gelegen in de gemeente Reusen-De Mierden en Hilvarenbeek. Tot ca. 1985 stond tegenover het als woonhuis in gebruik zijnde pand een uitkijktoren om in een vroeg stadium bosbrand te kunnen signaleren. Bij na-oorlogse verbouwingen is de voordeur verplaatst van de zij- naar de voorgevel en is tevens het interieur grotendeels gewijzigd.

Omschrijving.

De gevels van het rechthoekige eenlaagse pand zijn gepleisterd en wit geschilderd. De plint is zwart geschilderd. In de muren bevinden zich rechte steekankers. Op het wolfdak liggen rode muldenpannen. Het overstek rust op geprofileerd gesneden klosjes.

Het pand is onderkelderd en bezit in de voorgevel een gekoppeld kelderraampje met luiken. De beide T-vensters met kleine roedenverdeling in het bovenlicht hebben onderluiken met beschildering in rood, wit en groen met diabolo-motief. Via twee baksteen treden rechts de vernieuwde paneeldeur, het bovenlicht in kleine roeden verdeeld. Op zolder is er een gekoppeld vierruits raam. De rechter gevel heeft een laag raam met luiken en een wc-raampje op de plaats waar zich oorspronkelijk de voordeur bevond. De achtergevel bezit een schuifraam en nieuwe openslaande deuren met kleine roedenverdeling.

Tot de oorspronkelijke elementen in het interieur behoren de balken plafonds met smalle balken en een grote buffetkast, behorende tot de achter de voordeur gesitueerde keuken.

De linker gevel is blind.

Waardering.

De voormalige boswachterswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek.

Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Onderdeel: De Utrecht
location_on Monumenten Kaart rond Hooge Mierde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!