Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Pastorie in Son En Breugel

St. Genovevastraat 16
5694 AG, Son En Breugel (Gemeente Son En Breugel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1889
Architect: L. Hezemans
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 518657
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. Pastorie

Son en Breugel Genovevastraat, Sint 16

inleiding:

PASTORIE uit 1889 van de R.K. kerk St. Genoveva. Mogelijk is het ontwerp van architect L. Hezemans.

Voor- of zuidgevel aan de Sint Genovevastraat. De pastorie ligt rondom vrij op het perceel, dat aan de noordkant aan de Dommel grenst. Jaartalsteen in achtergevel.

omschrijving:

De pastorie bestaat uit een bouwlaag onder mansardedak tussen tuitgevels.

Het dak is gedekt met leien. De voorgevel die uit vijf traveeƫn bestaat is symmetrisch van opzet. Ze bevat hoekpilasters, middenrisaliet met op de verdieping een rondboogvenster en bekroning van een trapgevel, verder een kroonlijst, siermetselwerk in fries en een hardstenen plint. De muuropeningen met zes- en achtruits-schuifvensters zijn voorzien van profielstenen met een korfboog aan de bovenkant en natuurstenen aanzet- en sluitstenen.

Links van de pastorie bevinden zich in de eenlaags bijbouw onder met pannen gedekt schilddak de dienstvertrekken. Waaronder de keuken. De gevels van de pastorie zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen, gemetseld in kruisverband. Rechts van de pastorie is het erf aan de straatkant afgescheiden door een gemetselde schansmuur met poort tussen bekroonde pilasters. Voor het huis een laag muurtje met ezelsrug als afscheiding van de voortuin.

De pastorie heeft een rijk interieur uit de bouwtijd, met onder andere marmeren schoorsteenmantels en gepolychromeerde stucplafonds, een kamer en suite en serre met veelkleurige tegelvloer. In de deuren gezandstraald en geƫtst glas. Zwart marmeren gangvloer met vierkante wit marmeren tegeltjes. Drie paneelsdeuren.

In de aangelegde tuin, druivenkas, visvijver en diverse oudere bomen uit de bouwtijd, waaronder plataan, sterappel, peer en diverse beuken.

waardering:

De pastorie is van algemeen belang met name cultuur- en architectuurhistorisch waardevol. Tevens is ze straatbeeldbepalend.

Kadastrale aanduiding: pastorie in Breugel sectie E nr 1209

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Son En Breugel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!