Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vm. De Wijngaard in Oeffelt

Lietingsestraat 13
5441 AR, Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870-1880
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 518543

Omschrijving van Vm. De Wijngaard

Inleiding

BIERBROUWERIJ uit 1870, nu woonhuis. In 1875 was het cafe "de Wijngaard" hier gevestigd, met de liedertafel "de Dageraad".

Het huis ligt vrij op het perceel. Aan de achterkant heeft het huis een uitbouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Omschrijving

Langwerpig tweelaags blokvormig woonhuis onder zadeldak met overstek en houten windveren. Het dak is gedekt door platte Friese pannen. Het symmetrische huis is drie travee├źn breed. Het is opgetrokken uit paarsrode veldoven stenen, gemetseld in kruisverband, met rode hanekammen boven de muuropeningen en een geprofileerde cementen plint in de voorgevel. De muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van vierruits- en op de begane grond van zesruits-schuifvensters. De voordeur heeft een monumentale cementen omlijsting. In de top van de zijgevels een rondvenster met erboven duivengaten. Diverse onderdelen van het interieur zijn authentiek o.a.: in het rechter deel van het huis de kelder met tongewelf en de gespelderde plafonds op de begane grond verder de gang met tegelwerkvloer en houten trap met gedraaide trappaal en leuningbalusters.

Waardering

De voormalige brouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de brouwerij op het platteland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de ambachtelijke brouwerij-industrie.

Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur, met onder meer de kelderruimte als herinnering aan de oorspronkelijke functie. Het is als voorbeeld van een kleine plattelandsbrouwerij zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bierbrouwerij,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vm. De Wijngaard
location_on Monumenten Kaart rond Oeffelt

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!