Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Makelaarsbruggetje in Amsterdam

Oz Voorburgwal/Brugnr.105
1000 AA, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1893
Architect: vermoedelijk F. Olie
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 518396

Omschrijving van Makelaarsbruggetje

Inleiding

In 1893 vermoedelijk door F. Olie tot stand gekomen en in een sobere, laat-19de-eeuwse trant vormgegeven vaste PLAAT- of BALKBRUG voor voetgangers met drie doorvaarten, genoemd Makelaarsbruggetje. De gietijzeren delen werden gegoten door de Hilversumsche IJzergieterij. De brug (brugnummer 105) overspant de Oude Zijds Voorburgwal en leidt naar de westelijk gelegen Sint Barberenstraat. N.B. De brug werd in 1907 aan de gemeente overgedragen. Omdat men door de Sint Barberenstraat in de Nes bij Frascati uitkomt, waar vroeger de tabaksveilingen werden gehouden, heette deze overgang ook wel Tabaksbruggetje of 'de brug der Tabakieten'.

Omschrijving

Brug met unieke en oorspronkelijke pijlerconstructie, bestaande uit gedecoreerde gietijzeren opzetters op onder de waterlijn gesitueerde watersloven. Stalen randliggers en houten brugdek en optreden. Sober gedecoreerde smeedijzeren balustrade, zowel op de brug als lans de walkant. Op de rechter borstwering aan de oostzijde van de Oude Zijds Voorburgwal staat in (gietijzeren) kapitalen 'MAKELAARSBRUGGETJE'.

Waardering

Laat-19de-eeuws vormgegeven vaste plaat- of balkbrug uit 1893 van algemeen belang wegens de typologische zeldzaamheid alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Tags: weg- en waterwerken,voetgangersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Makelaarsbruggetje
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt