Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Plaat- of balkbrug in Amsterdam

Keizersgracht/Brg Nr 41
1000 AA, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1922
Architect: P.L. Kramer
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 518392

Omschrijving van Plaat- of balkbrug

Inleiding

In 1922 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (brugnummer 41) overspant de Keizersgracht en ligt in de Vijzelstraat.

Omschrijving

Vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen met beeldhouwwerk van natuursteen. Vleugels van baksteen met metselwerk in specifiek verband en segmentbogen aan de onderzijde, rustend op tot onder de waterlijn doorlopende blokken natuursteen. De vleugels zijn op de uiteinden verzwaard met gedecoreerde pylonen van natuursteen waarop gebeiteld SPQA (Senatus Populus Que Amstelodamensis = De Senaat en het Volk van Amsterdam). Pijlers in getrapte en gedecoreerde vorm van natuursteen en baksteen. Stalen randliggers met geprofileerde afdeklijst. Decoratieve smeedijzeren balustrade.

Waardering

Vaste plaat- of balkbrug uit 1922 naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege de architectuur- historische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Plaat- of balkbrug
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!