Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Artis: Zeven tuinornamenten in Amsterdam

Plantage Kerklaan 36
1018 CZ, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1700
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 518295

Omschrijving van Artis: Zeven tuinornamenten

Inleiding

Verspreid over het binnenterrein van het complex Natura Artis Magistra bevindt zich een groep van zeven tuinornamenten (25):

Omschrijving

TUINVAAS. Geplaatst bij het tegenwoordige broedmachinehuis. Loden vaas in Lodewijk-XIV-stijl op kalkstenen piëdestal met profiel en ornament. Vaas met geprofileerde voet en cuppa met florale en mythologische voorstellingen. Zware oren met diermotief. Gedecoreerde en geprofileerde deksel met granaatappel. TUINVAAS. Geplaatst bij de fazanterie bij een perk aan de Plantage Middenlaan. Natuurstenen tuinvaas in Lodewijk-XIV- stijl. Vaas met geprofileerde voet en cuppa met mythologische voorstelling. Natuurstenen piëdestal met profielen en met vier rechte en vier concave zijden. Waarschijnlijk in 1856 door W. ten Hove geschonken, samen met de tuinvaas bij het Broedmachinehuis. Twee bronzen BEELDEN van jachthonden, gelegen aan de westzijde van de middenvijver. Vervaardigd door dierbeeldhouwer A.N. Caïn (1822-1894, sign.). De beelden werden in 1907 aan Artis geschonken door de heer P. Langenhuizen. Beelden op natuurstenen sokkel met geprofileerd basement. Het beeld aan de rechterzijde toont op de flank een driehoek met de letter 'M'. Twee natuurstenen BEELDEN van stroomgoden, gelegen aan de oostzijde van de middenvijver. Aan de linkerzijde een uitbeelding van een halfliggende stroomgod als personificatie van de Waal; aan de rechterzijde een personificatie van de Maas. Beide beelden dateren van ca. 1840. Beide beelden op platte sokkel. GRAFMONUMENT/CENOTAAF. Kerbertmonument. Gelegen tegenover het Spiesbokkenperk. Oorspronkelijk grafmonument voor de tweede directeur van Artis, dr. C. Kerbert. Vervaardigd in 1927 door S. Klinkenberg. Opstaande en ruw behakte rechthoekige steen met afgeschuinde hoek aan de rechterzijde. Aan de voorzijde een bronzen plaquette met tekst. Aan de bovenzijde een liggend roofdier met afhangende staart. Het monument werd in 1990 overgebracht van de Oosterbegraafplaats naar Artis.

Waardering

Groep van zeven tuinornamenten van algemeen belang vanwege hun ouderdom (tuinvazen) en hun (kunst)historische waarde en als decoratief onderdeel van het complex Natura Artis Magistra.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Artis: Zeven tuinornamenten
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!