Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Artis: wolvenhuis in Amsterdam

Plantage Kerklaan 36
1018 CZ, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1800-1830
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 518283
Type: Gebouw

Omschrijving van Artis: wolvenhuis

Inleiding

Vroeg 19de-eeuws, in oorsprong dienend als uitspanning genaamd 'Eik en Linde'. Later, na overname door Artis verbouwd tot WOLVENHUIS(23),onderdeel van het Artiscomplex. Het wolvenhuis is gelegen op de oostelijke helft van het park ongeveer op de middenas.

Omschrijving

Vrijstaand gebouw op samengestelde plaategrond. In het geheel laten zich drie bouwlagen onderscheiden, een begane grond, een verdieping en een mezzanino, gedekt door een plat dak. Gevels zijn met spuitbeton afgewerkt. Alle gevels rusten op een gladde en onbewerkte plint. Voorgevel met voorsprong aan de rechterzijde. Hierin een eenvoudige toegangsdeur. Rechts hiervan een blindvenster; ook op de bouwlaag hierboven een op het bovenlicht na geblindeerd venster. Ook aan de achtergevel dergelijke vensters. Overige vensters met schuiframen en bovenlichten. Rechterzijgevel grotendeels blind. Enkele kleine vensters. Aan drie zijden kleine openingen voor dieren. De bovenste bouwlaag is als mezzanino opgevat; de vensters hiervan bevinden zich in een zeer breed fries van witgeschilderd houten beschot. De vensters van deze mezzanino zijn gevat in een sterk geprofileerd en als ornament opgevat kader. Aan de bovenzijde een korte kroonlijst. Aan elke gevel komen hier verder een of twee ronde en blinde 'oeil-de-boeufs' voor; ook deze zijn gevat in een dergelijk kader. Aan de bovenzijde hiervan een opgetrokken kroonlijst. Aan de onderzijde van het beschot de bewerkte uiteinden van de delen in een klaver- of driepasmotief. Aan de bovenzijde van het beschot een omlopende lijst met cassettes. Hierboven uitkragende gootlijst.

Waardering

Dierenverblijf van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de ermee verbonden oudere (bouw)geschiedenis.

Tags: losse objecten, ed.,dierenverblijf,dierenverblijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Artis: wolvenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!