Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Postkantoor; tegenwoordig woonhuis in Ravenstein

Kolonel Wilsstraat 25
5371 AG, Ravenstein (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1910
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 518231
Type: Gebouw

Omschrijving van Postkantoor; tegenwoordig woonhuis

Inleiding

Het betreft een breed en hoog ONDERWIJZERSWOONHUIS uit omstreeks 1900, met elementen van Chaletstijl, aan drie zijde vrij gelegen in de kom van Ravenstein. Tegenwoordig is het deels als winkel in gebruik.

Omschrijving

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en tweelaags voor- en zijgevels onder plat dak met schilden, gedekt met kruispannen. De achtergevel is drielaags onder plat dak. De voorgevel, iets terugliggend in de rooilijn, heeft een a-symmetrisch geplaatste risaliet onder overkragende, opengewerkte houten kap. Ter linkerzijde van de risaliet bevindt zich één vensteras, ter rechterzijde twee. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De voorgevel is geleed door gele strengpersstenen banden en waterlijsten. Ook de boogvullingen van de vensters en het ornamentale metselwerk in het fries zijn in deze steen uitgevoerd. De zwarte strengpersstenen plint wordt ter hoogte van de risaliet onderbroken door een deels in hardsteen uitgevoerde trappartij, leidend naar de vleugelpaneeldeur, met een bovenlicht en een trekbel. De vensters van de voorgevel zijn, op het driedelige venster links naast de voordeur na, alle gesneden T-schuifvensters, waarvan de bovendorpel wordt gedragen door consoles. De bovenlichten van de vensters op de begane grond en die op de verdieping in de risaliet hebben een kleine roedenverdeling. De zij- en achtergevel hebben eenvoudiger zesruits schuifvensters, deels met opgeklampte luiken. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke indeling, waarvan de hal met aangrenzende, over de gehele diepte van het huis doorlopende gang, is voorzien van de oorspronkelijke kunststenen tegelvloer, gedeeltelijk met geometrische motieven, tochtdeuren met glas-in-lood, en lambriseringen. De vertrekken hebben op eenvoudige wijze geometrisch versierde stucplafonds.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de bestuurlijke en onderwijskundige ontwikkeling en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het onderwijzerswoonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en de stijl en detaillering. Door het gave inwendige is het een karakteristiek voorbeeld van de wooncultuur rond 1900. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering binnen de oudere stadskern. Het is in- en uitwendig gaaf gebleven en als zodanig zeldzaam.

Tags: openbare gebouwen,postkantoor,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Postkantoor; tegenwoordig woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Ravenstein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!