Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinhuisje/Theehuisje in Ravenstein

Te Midden Van Moestuinen
5370 AA, Ravenstein (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1800-1900
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 518224

Omschrijving van Tuinhuisje/Theehuisje

Inleiding

Op de voormalige vestinggronden van bastion Utrecht te Ravenstein staat, temidden van enkele grote moestuinen en naast de R.K. begraafplaats, een klein neo-gotisch gedetailleerd gebouw dat vermoedelijk gefunctioneerd heeft als THEEHUISJE en OPSLAGPLAATS.

Het pand dateert uit omstreeks 1875.

Omschrijving

Het eenlaags gepleisterde en gebroken-wit geschilderde pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt afgedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. In de noordelijke muur is een vleugelpoort onder spitsbogige toog aangebracht. De paneeldeuren hebben een vorktracering. In de zuidelijke wand is op overeenkomstige wijze een spitsbogig venster aangebracht.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken in groene recreatiegebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het theehuis. Het heeft architectuurhistorisch belang als element van tuinarchitectuur en vanwege de sobere maar evenwichtige neo-gotische detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Een dergelijk theehuisje is zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinhuisje/Theehuisje
location_on Monumenten Kaart rond Ravenstein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt