Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument van pastoor A. van den Brand in Ravenstein

Nabij Kerk
5370 AA, Ravenstein (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 518208

Omschrijving van Grafmonument van pastoor A. van den Brand

Inleiding

Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats van Ravenstein het GRAFMONUMENT van pastoor A. van de Brand, daterend uit omstreeks 1879. Het monument is gemaakt in het atelier van J. Schumaker te 's-Hertogenbosch. Het grafteken is, mèt het eigenlijke graf, omstreeks 1985 enkele meters verplaatst.

Omschrijving

Het betreft een circa twee meter hoge hardstenen stèle met sokkel en dekplaat. Boven de marmeren plaquette is in hoog-reliëf een kelk afgebeeld. Op de plaquette de tekst: " P.M. / PL. Rev.Dni.

A. v.d. Brand / Qui natus in Zeeland 1805 / can. ecel. Cath.

Decanus / Et Par. Ravensteinii 1865 / Ibid obiit 10 apr. 1879 / R.I.P.". Op de sokkel een inscriptie: "J. Schumaker, 's-Bosch"

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van J. Schumaker. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,grafkruis,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument van pastoor A. van den Bra…
location_on Monumenten Kaart rond Ravenstein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!