Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Toegangspoort van het RK-kerkhof in Ravenstein

RK Kerkhof
Nabij Kerk
5370 AA, Ravenstein (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1860-1870
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 518207

Omschrijving van Toegangspoort van het RK-kerkhof

Inleiding

Het neo-gotische PIJLERHEK MET POORT, dat de R.K. begraafplaats scheidt van de Molensingel, bestaat uit een negental circa twee meter hoge bakstenen pijlers met kunst- en hardstenen basementen en dekplaten.

Omschrijving

Elke pijler heeft aan de zijde van de Molensingel een kruisvormige nis. Tussen de hekpijlers staat een deels smeedijzeren, deels gietijzeren pijlpuntenhekwerk, dat voor een deel in oude vorm vernieuwd is. Ter hoogte van het middenpad van de begraafplaats ligt het hekwerk iets terug van de straat. Hier staan twee identieke bakstenen hekpijlers, doch nu bekroond met siervazen en met hardstenen basement en dekplaat. De hoge bakstenen toegangspoort bestaat uit twee ca. vier meter hoge, overhoeks geplaatste, bakstenen pijlers, waartussen een bakstenen wimberg is geplaatst.

Twee hekpijlers schoren de poort en zijn met de poortpijlers verheeld. Op alle vier de hardstenen dekplaten is een gebeeldhouwde schedel geplaatst, rustend op gekruiste botten. Op de zandstenen sluitsteen in de rondboog van de wimberg is een vlammende gevleugelde zandloper afgebeeld. Het hekwerk van de poort is ten dele vernieuwd, eindigt in de vorm van een ezelsrugboog en is versierd met florale motieven. De poort wordt bekroond door een smeedijzeren kruis.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Toegangspoort van het RK-kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Ravenstein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!