Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Toegangsbrug met poort in Brielle

De Rik 5
3232 LA, Brielle (Gemeente Brielle)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1931
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518187
Type: Overig

Omschrijving van Toegangsbrug met poort

Inleiding

TOEGANGSBRUG met poort behorende tot het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum, evenals de bedevaartskerk in 1931 naar ontwerp van de Rotterdamse architect H.P.J. de Vries gebouwd in een traditionalistische trant. De toegangspoort staat in de as van de kapel en geeft toegang tot het terrein van het bedevaartscomplex.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken toegangsbrug over de sloot langs de weg, voorzien van een poort gevormd door een spitsboogvormige doorgang, die wordt afgesloten door een ijzeren draaihek. De doorgang staat tussen gemetselde muren met vlechtingen op de versnijdingen. Het muurdeel boven de spitsboog is voorzien van decoratief metselwerk en heeft een horizontale beƫindiging met ezelsrug.

De brug heeft een segmentboogvormig gewelfde onderdoorgang met rollagen en is op de bortstweringen eveneens voorzien van ezelsruggen. Ook de iets hoger opgaande, korte dwarsmuurtjes aan de koppen van de bortstweringen hebben ezelsruggen, net als de schuin weglopende kademuurtjes tegen de achterzijde van de poort.

Waardering

Toegangsbrug met poort van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde.

- De toegangsbrug heeft cultuurhistorisch belang als historisch-functioneel onderdeel van een complex dat een bijzondere uitdrukking is van een geestelijke en typologische ontwikkeling.

- De toegangsbrug heeft ensemblewaarde vanwege de sterke functionele en visuele samenhang met het kerkgebouw.

- De toegangsbrug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bij de architectuur van de kerk aansluitende architectonische kenmerken en materiaalgebruik.

- De toegangsbrug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,toegangshek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Toegangsbrug met poort
location_on Monumenten Kaart rond Brielle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!