Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats: aula in Rijswijk

Sir Winston Churchillln 231c
2282 JS, Rijswijk (Gemeente Rijswijk)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1916
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 518125
Type: Gebouw

Omschrijving van Begraafplaats: aula

Inleiding

AULA, onderdeel uitmakend van het complex Algemene Begraafplaats uit 1916. De aula is gelegen in de zuid-oostelijke hoek van de begraafplaats en gebouwd in een aan het neoclassicisme verwante bouwstijl.

N.B. de aula is in 1948 verbouwd.

Omschrijving

Eenlaags, rechthoekig, grijs gepleisterd pand onder een plat dak met een als kroonlijst uitgevoerde gootlijst. De voorgevel (zuid-west) bestaat voor 2/3 deel uit een door vier zuilen ingedeelde loggia waarachter twee dubbele paneeldeuren en een dubbele deur met vensters geplaatst zijn. De vloer van de galerij is belegd met terrazzo. In de linker zijwand van de galerij bevindt zich een rechthoekige, rastervormig ingevulde opening. In het rechter deel van de voorgevel zijn twee ronde vensters geplaatst. De linker zijgevel bevat drie geschakelde vensters onder een doorlopende latei.

In de rechter zijgevel komen hoge dubbele paneeldeuren voor waarvan het bovenste paneel met glas-in-lood gevuld is en bevatten alle vensters, alsook die in de achtergevel dergelijke vullingen. Rechts daarvan een enkele paneeldeur onder een bovenlicht. Links in de gevel een dubbel venster en een klein venster.

De achtergevel heeft een strook met geschakelde vensters en daarnaast een afzonderlijk dubbel venster, in beide gevallen van glas-in-lood voorzien.

Waardering

De aula is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van de begraafplaats en vanwege de aan het neoclassicisme verwante bouwstijl.

De aula is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Van ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats.

Tags: openbare gebouwen,aula,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats: aula
location_on Monumenten Kaart rond Rijswijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt