Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mariakapel in Milheeze

Iets Buiten Milheeze.
5420 AA, Milheeze (Gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1938
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518095
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Mariakapel

inleiding

De MARIAKAPEL is in 1938 gebouwd ter ere van het priesterjubileum van J. Simonis. De kapel, gebouwd in de stijl van de Delftse School, bevindt zich iets buiten de bebouwde kom van Milheeze.

omschrijving

De kapel heeft een vierkante plattegrond en is opgetrokken uit imitatie handvorm baksteen met vlechtingen. Op het haaks op de weg staande zadeldak liggen leien in maasdekking. In de zijden en aan de voorkant bevinden zich rondboogtripletten met slanke hardsteen zuilen en aanzetstenen. De muuropeningen zijn afgeschermd door smeedijzeren hekwerk. In de puntgevel aan de voorzijde bevindt zich een blind rondraam en een bekroning in de vorm van een smeedijzeren kruis. Via drie baksteen treden komt men in het inwendige. Op de vloer liggen plavuizen, de muren zijn van baksteen en het plafond is een wit geschilderd en gepleisterd tongewelf. In de achterzijde is een rondboognis met tekstbanderolle en Mariabeeld op baksteen sokkel. De in zandsteen gehouwen tekst luidt: "1898 - Geschenk der parochianen aan Maria, bij het 40 j. priesterjubil. v.h.

pastoor J. Simonis - 1938". Het polychrome Mariabeeld met Kind is aan de achterzijde gemerkt met: "Namaak verboden g.l.v. 4228".

De afkorting g.l.v. staat waarschijnlijk voor de beeldenfabriek van Gerard Linssen te Venlo.

waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikeling van de katholieke devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de Delftse Schoolstijl. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,mariakapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mariakapel
location_on Monumenten Kaart rond Milheeze

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!