Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten) in Zaandam

Gebouw 56
Hemkade 18
1506 PR, Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Noord Holland
Bouwjaar: 1896
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 518035
Type: Gebouw

Omschrijving van Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Inleiding

Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1896. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich in de oostelijke helft van fabrieksterrein als onderdeel van de voormalige gieterij. Thans is het gebouw buiten gebruik. Het afdak was oorspronkelijk tien travee├źn lang (35 x 4 x 2,8 m) in plaats van de huidige twee travee├źn. Het bezat een klinkerbestrating en rabatbekleding rondom.

Omschrijving

Afdak, gefundeerd op staal, opgericht op rechthoekige plattegrond en bestaande uit tweemaal drie smalle gietijzeren kolommen op cementbetonblokken en gemetselde poeren, ijzeren spanten en een dekking van gebogen ijzeren golfplaten. De kap betreft een lichte constructie van profielijzer van drie vakken met een kruisschoor in het middenvak. De spanten zijn met vier gordingen onderling verbonden. Hierop is het gebogen golfplaat bevestigd. Het afdak is met houten wanden afgeschot.

Waardering

Het voormalige afdak voor gietkasten "Gebouw 56" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een open opslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw, en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek.

Tags: gebouwen, woonhuizen,magazijn,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)
location_on Monumenten Kaart rond Zaandam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!