Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoolgebouw in Nuenen

Hoekstraat 42
5674 NP, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1927
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 518003
Type: Gebouw

Omschrijving van Schoolgebouw

Inleiding

Direct ten oosten van de R.K. pastorie van de Sint Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 42 de voormalige R.K.DORPSSCHOOL, tegenwoordig in gebruik als woonhuis met kantoor. Het gebouw dateert uit 1927 en heeft in de bouwstijl elementen van de Amsterdamse School. Tijdens een verbouwing omstreeks 1980 zijn de oorspronkelijke voordeuren verwijderd en heeft men tegen de oostelijke gevel een carport gebouwd. Tevens is de zolderverdieping door de bouw van twee dakkapellen bewoonbaar gemaakt.

Omschrijving

Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak, belegd met tuile-du-Nord pannen. De bakstenen gevels hebben vlechtingen. De opzet van het gebouw is symmetrisch: aan weerszijden van de centrale hal, die in de voorgevel benadrukt wordt door een hoge, iets risalerende en over de volle breedte van de hal opgetrokken topgevel, ligt een klaslokaal. Deze lokalen hebben in de (zuidelijke) straatgevel een breed en hoog samengesteld venster met openslaande ramen. In de middenrisaliet is onder een kunststenen luifel de (vernieuwde) voordeurpartij aangebracht. Boven de luifel is een gedeeld bovenlicht. Via een drietal kleine lichten in de zijgevels wordt de zolderverdieping verlicht.

De twee oorspronkelijke deuren, met horizontale roedenverdeling in de lichten, zijn in de zuidelijke zijgevel geplaatst.

Waardering

De school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het katholiek onderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering, als regionale variant van de Amsterdamse School. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van Nederwetten.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoolgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt