Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Marechaussekazerne in Bergeijk

Kerkstraat 21
5571 CJ, Bergeijk (Gemeente Bergeijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 517913

Omschrijving van Marechaussekazerne

Inleiding.

De voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE werd in 1870 gebouwd in Ambachtelijk-traditionle stijl en is heden in gebruik als woonhuis. Het pand is gebouwd met behulp van bakstenen en nokbalken van een ander gebouw uit de onmiddellijke omgeving, dat in de vorige eeuw werd afgebroken.

Omschrijving.

Het hoge eenlaagse pand uit hergebruikte baksteen telt vijf travee├źn en heeft een symmetrische opzet. Het is deels onderkelderd.

De plattegrond is rechthoekig, op het wolfdak liggen rode oudhollandse dakpannen. De nok van het dak loopt parallel aan de straat. De gevels zijn opgetrokken uit diverse soorten handvorm baksteen met een tandlijst onder de goot en rechte steekankers.

De zesruits schuifvensters hebben hardsteen dorpels en een licht getoogde strek ter afsluiting.

In het midden bevindt zich de paneeldeur met een gedeeld bovenlicht. In de deur is een klein venster met sierrooster geplaatst.

De deur is te bereiken via enkele baksteen treden. Een gevelsteen geeft het jaartal 1870 aan.

In het dak zijn bij een verbouwing van rond 1985 aan de voorkant grote tuimelvensters geplaatst. Op de nok van het dak staan vier baksteen schoorstenen. De zijgevels hebben een rand vlechtingen langs de daklijst. Op de zolderetage bevinden zich aan beide zijden twee zesruits schuifvensters.

De achtergevel bezit in het midden een deur met gedeeld bovenlicht en twee zesruits schuifvensters rechts. Ter linkerzijde van de deur bevinden zich twee kleinere vierkante vensters en nieuwe openslaande deuren met ronde bovenhoeken.

Het pand wordt aan de voorzijde afgeschermd door een beukenhaag.

Waardering.

De voormalige marechausseekazerne is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke ontwikkeling van het grensgebied, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazerne in de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de utilitaire vormgeving en het gebruik van oudere onderdelen. Het is gaaf bewaard gebleven en als vroeg voorbeeld van een marechausseekazerne uiterst zeldzaam.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Marechaussekazerne
location_on Monumenten Kaart rond Bergeijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt