Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Bovenmeestershuis
Schoolstraat 19
5561 AH, Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 517908
Type: Woonhuis

Omschrijving van Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl

Inleiding.

De ONDERWIJZERSWONING voor de bovenmeester werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhuis.

Omschrijving.

Het tweelaagse woonhuis is opgetrokken uit machinale baksteen met gekrulde sierankers en heeft dakschilden met rode verbeterde hollandse dakpannen en een plat dakdeel. Het rechterdeel van de gevel is een zadeldak ingeklemd tussen in- en uitgezwenkte topgevels. In dit risalerende rechter gedeelte bevindt zich op de begane grond een erker met afgeschuinde zijden. De bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling, het zinken dak heeft een daklijstje op klosjes. Hier boven bevindt zich een gekoppeld raam met kleine roeden in het bovenlicht. Boven dit venster en de overige is een getoogde zwart-rode strek met zwarte afsluitende koppenlaag. Op de zolder is er een vierruits rondraam.

Tussen dit rechter gedeelte en de school bevindt zich een stolpraam met bovenlicht en een paneeldeur. Deur en raam hebben een bovenlicht met kleine roeden. In de paneeldeur bevindt zich een ovaal getralied licht. Hier boven is een opengewerkte baksteen borstwering en een balkondeur met kleine roedenverdeling. De gootlijst rust op klosjes.

In de sobere rechter zijgevel bevinden zich op de begane grond twee ramen en op de eerste etage één raam. De achtergevel bezit openslaande terrasdeuren vanuit de huiskamer.

Via een tochtportaal komt men in de hal. Beide hebben cementtegels op de vloer in grijs-blauwe tinten met gestileerd geometrische motieven. Het hang- en sluitwerk is van koper en voorzien van eenvoudige decoratie. Links is de bordestrap met houten sierbalusters. Rechts is de huiskamer, een doorgebroken kamer-en-suite. Voor en achter is het stucplafond voorzien van een cirkel bij het lichtpunt. Andere ruimten zijn gemoderniseerd.

Waardering.

De voormalige bovenmeesterswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de vroege twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de voor een plattelandsschool uitzonderlijk rijke detaillering.

Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bovenmeesterswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl
location_on Monumenten Kaart rond Riethoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt