Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Uilentoren (landgoed De Bedelaar) in Haelen

Professor Duboisweg 2
6081 NJ, Haelen (Gemeente Leudal)
Limburg
Bouwjaar: 1937
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 517893

Omschrijving van Uilentoren (landgoed De Bedelaar)

Inleiding

Vrijstaande uilentoren gesitueerd temidden van de bossen op het landgoed De Bedelaar. Op het landgoed De Bedelaar woonde en werkte de paleontoloog Prof. E. Dubois tussen 1906 en 1940. Hij voerde op het landgoed experimenten uit op het terrein van de natuurontwikkeling. In dit kader werd in 1937 een uilentoren gebouwd. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Omschrijving

Vrijstaande uilentoren op een vierkante plattegrond. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband. De vierkante plattegrond meet ongeveer 5 bij 5 meter. De toren is ongeveer 15 meter hoog en wordt afgedekt met een tentdak met leien. In elk dakvlak een dakkapel. Rechthoekige ijzeren vensters. Rondboogvormige deuropening werd dichtgezet met betonstenen. Aan de bovenzijde van de deuropening een gevelsteen met het jaartal 1937. In het benedendeel van de toren diverse smalle openingen. In het bovenste deel van de toren in elk gevelvlak een rechthoekig ijzeren vensterkozijn met kleine roedeverdeling.

Onder de dakrand een horizontale reeks kleine openingen.

Waardering

De uilentoren bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en in het kader van de vroegere functie ten behoeve van de experimenten van de paleontoloog prof. Dubois. Architectuurhistorische waarde bezit de uilentoren vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur. De uilentoren bezit historisch-wetenschappelijke waarde en wegens de situering in een bosrijk gebied ook historische belevingswaarde. De uilentoren is tenslotte van algemeen belang vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,tuin, park en plantsoen,kastelen,landh., parken ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Uilentoren (landgoed De Bedelaar)
location_on Monumenten Kaart rond Haelen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!