Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis "De Romein" in Deurne

De Romein
Romeinstraat 1
5751 JR, Deurne (Gemeente Deurne)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Architect: C. Roffelsen
Publicatie: 20020805
Rijksmonument ID: 517797
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis "De Romein"

Inleiding

Het WOONHUIS De Romein werd in 1913 gebouwd in Traditionalistische vormentaal met tal van historiserende elementen naar tekeningen van architect C. Roffelsen voor de Deurnese streekhistoricus W.H. Ouwerling. Omstreeks 1920 is het huis overgegaan in de handen van Antoon Coolen. Omstreeks 1993 is het huis aan de achterzijde in aangepaste historiserende stijl uitgebreid. Deze aanbouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking, waarop twee schoorstenen zijn geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, zijn afgesloten met een tandlijst en worden verlevendigd door de plaatsing van natuurstenen geboorte- en sluitstenen in de strekken van de muuropeningen.

De voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een paneeldeur met bewerkt kalf en gedeeld bovenlicht, geflankeerd door aan beide zijden twee kruisvensters. De onderlichten hebben alle een kleine roedeverdeling, terwijl de bovenlichten een glas-in-lood vulling hebben. De luiken van de onderlichten hebben een diabolo-beschildering.

In het interieur is onder meer van belang de oorspronkelijke schouw.

Op de stoep staan, symmetrisch opgesteld en de voordeur flankerend, zes hardstenen, beschilderde stoeppalen. Mogelijk zijn deze ouder dan het woonhuis. In de tuin zijn onder meer van belang twee linden (stamomvang ca. 200 cm).

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk als brandpunt van cultureel leven; het is tevens van belang als uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpslandhuis.Het is van architectuurhistorisch belang door de historiserende stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Roffelsen, die hier, ongetwijfeld in samenspraak met de opdrachtgever, een vroeg voorbeeld van een regionaal geïnspireerde bouwkunst realiseerde. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. Tenslotte is het van belang als woonhuis van de bekende schrijver van streekromans Antoon Coolen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis "De Romein"
location_on Monumenten Kaart rond Deurne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!