Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Particuliere begraafplaats Wiegersma in Vlierden

Fam. Wiegersma
Rijntjesdijk 3
5756 PJ, Vlierden (Gemeente Deurne)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1942
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 517769

Omschrijving van Particuliere begraafplaats Wiegersma

Inleiding

Ten zuiden van de voormalige boswachterswoning en boerderij Rijntjesdijk 3 bevindt zich een BEGRAAFPLAATS, eigendom van de familie Wiegersma. De begraafplaats dateert uit omstreeks 1900. Binnen de bescherming vallen de poort en de graftekens van E. Blanke en W. Wiegersma.

Omschrijving

Op een omgracht bosperceel temidden van de akkers ligt de privébegraafplaats. Het terrein is toegankelijk via een poort, bestaande uit gemetselde pijlers, waartussen een smeedijzeren hekwerk is opgehangen. Rondom de centrale, gedeeltelijk verlande vijver liggen verschillende grafmonumenten en grafzerken, waarvan die van E. Blanke (1903) en W. Wiegersma (1912).

Waardering

De begraafplaats is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de rol van de familie Wiegersma in de culturele ontwikkeling van het Peelgebied en is een goed voorbeeld van de katholieke grafcultuur. Kunsthistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid en is als kleine familiebegraafplaats met aangehorigheden zeldzaam.

Het object heeft belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en bodemgesteldheid; het heeft belang wegens de functionele zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Particuliere begraafplaats Wiegersma
location_on Monumenten Kaart rond Vlierden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt